Noord Engeland

Tegenover het Europese vasteland, aan de overzijde van de Noordzee, ligt een eilandenrijk dat bekend staat als Groot-Brittannië (de verzamelnaam voor Engeland, Wales en Schotland). De officiële benaming is United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, ook al zeggen de meeste Nederlanders als zij van plan zijn de Noordzee over te steken, dat zij naar Engeland gaan.

Onze koorreis gaat naar Noord Engeland. Dit gebied omvat de counties Lancashire en Cumbria in het westen, Yorkshire in het midden en oosten en County Durham en Northumberland in het noord oosten. De natuur in het gebied is van oorsprong ruig en bergachtig. Veel van deze ongerepte natuur is nog terug te vinden in de nationale parken die het gebied kent: Het Lake District in Cumbria, Yorkshire Dales en Yorkshire Moors en in het noordoosten Northumberland National Park.

De jeugdherberg waar we verblijven ligt in het Yorkshire Moors National Park. Voor degenen die willen behoort een wandeling door dit prachtige gebied tot de mogelijkheden.

Het noorden van Engeland herbergt ook enkele grote industriesteden. Alhoewel de afgelopen decennia de grote vervuilende industrieën zijn verdwenen en de grote steden zich veel meer hebben ontwikkeld als dienstencentra en bron voor toerisme, bestaat er nog steeds een groot verschil met het zuiden. Zuid Engeland, “the garden of England” is altijd een welvarender deel van het land geweest met vooral Londen en zijn financieel centrum als grote aanjager. De grote steden in het noorden (Manchester, Birmingham) hebben de laatste tien jaar hun grauwsluier afgeworpen. De donkere onvriendelijke industriesteden hebben een facelift ondergaan en zijn opgeknapt naar moderne toegankelijke steden waar plaats is voor groene parken, cultuur en een hip uitgaansleven.

Van oudsher had de Labour Party (de Engelse PvdA) in het noorden de grootste aanhang en de Tory’s (de Engelse VVD) in het zuiden. Maar net als in Nederland zijn deze vaste bases niet zo vast meer. Tijdens het Brexit referendum in 2016 stemden de meerderheid in het noorden voor het verlaten van de EU.